تهیه املت اردبیلی یا چیغیرتمای مرغ | غذایی که ثبت ملی شد

تهیه املت اردبیلی یا چیغیرتمای مرغ | غذایی که ثبت ملی شد
فکرش را بکنید یک املت ایرانی بخورید که هم ثبت ملی شده و هم آن‌قدر مقوی باشد که می‌توان آن را به جای یک وعده مفصل ناهار خورد و حتی جلوی مهمان گذاشت. بیاید تهیه املت اردبیلی یا چیغیرتمای مرغ را یاد بگیریم.
کد خبر: ۳۴۵۳
|
۲۲ دی ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۰

تهیه املت اردبیلی ساده است. این غذا که به چیغیرتمای مرغ هم معروف است، در عین سادگی بسیار مقوی و پُرمَلات است. همچنین باید بدانید که در میان مردم ادبیل این غذا املت گوجه‌فرنگی هم شناخته می‌شود.

زی‌سان: این املت را باید در دسته غذای محلی استان اردبیل جا داد. این غذا در این شهر بسیار پرطرفدار و محبوب است. جالب اینجاست که می‌توان این غذا را با برنج هم میل کرد.

ناگفته نماند که امروزه پخت املت اردبیلی مانند گذشته چندان رایج نیست. با این‌حال خیلی از مردم همچنان در مراسم‌ها، دورهمی‌ها و مهمانی‌ها توسط آن‌را طبخ می‌کنند.

چیغیرتمای یعنی چه؟

یک نکته جالب دیگر در این املت اردبیلی، همین کلمه چیغیرتما است. اما چطور؟ چیغیرتمای یعنی افزودن تخم مرغ در مرحله آخر به مرغ! اساسا چیغیرتمای که باید آن‌را یک نوع مرحله آشپزی بدانیم تا یک نام، در سراسر ایران تنوع زیادی دارد؛ مانند چیغیرتمای بوقلمون، دومبلان چیغیرتمای و غیره.

به گزارش زی‌سان، از آن‌جاکه تفاوت این غذا در گوشت مرغ آن است، پس همین حالا بگوییم که بدون این گوشت، فکر تهیه چیغیرتمای اردبیلی را از سرتان بیرون کنید! لطف این غذا به همین بخشش است.

بیایید تهیه املت اردبیلی اصیل را یاد بگیریم:

  • مدت زمان آماده‌سازی: یک‌ربع
  • مدت زمان پخت: یک‌ساعت و نیم

تهیه املت اردبیلی یا چیغیرتمای مرغ | غذایی که ثبت ملی شد

مرحله ۱/

سینه مرغ را با یک ۱ عدد پیاز و برگ بو و ادویه‌های موجود در دستور بپزید. بعد از آبپز شدن و در عین حال گرفتنِ بوی آن، باید آن‌را از آب درآورید، تکه‌تکه کنید و در کمی روغن تفت دهید تا طلایی و سرخ شود.

مرحله ۲/

سیب زمینی را خلال کنید و آن‌را در مقداری روغن به همراه نمک سرخ کنید. اگر دوست داشتید می‌توانید به آن زردچوبه هم بزنید تا کمی خوش‌رنگ‌تر شود.

مرحله ۳/

حالا نوبت تفت دادن گوجه‌هاست. سیب‌زمینی‌ها را بعد از سرخ‌شدن از تابه بردارید و به جای آن گوجه خردشده را بریزید. کمی تفت دهید تا نرم شود.

مرحله ۴/

وقت چیغیرتمای کردن است! تخم مرغ را داخل کاسه شکسته و کمی فلفل سیاه و نمک به آن اضافه کنید و هم بزنید؛ به اندازه‌ای که لختگی از بین برود و یکدست شود.

مرحله ۵/

حالا کره را به همراه مرغ و سیب زمینی به گوجه فرنگی‌های در حال سرخ شدن اضافه کنید تا غذایتان عطر خوبی بگیرد. سپس تخم مرغ‌های زده‌شده را روی مخلوط بریزید و صبر کنید تا خودش را بگیرد.

املت اردبیلی ملی شما حاضر است! به همین راحتی! در کنار خانواده یا مهمانان نوش جان کنید.

چند نکته در تهیه املت اردبیلی یا چیغیرتما:

  • اگر تمایل داشتید رب گوجه را جایگزین خود گوجه‌فرنگی بکنید.‌
  • می‌توانید سیب زمینی و مرغ را بعد از سفت‌شدن تخم‌مرغ اضافه کنید.
  • هنگام پخت تخم مرغ درب ماهیتابه را نگذارید تا مواد شل نشود.

املت اردبیلی چیغیرتما کِی ثبت ملی شد؟

آنچه درباره این غذا ثبت ملی شده «مهارت پخت چیغیرتما» است که سال ۱۴۰۰ در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید.

متن خبر ثبت املت اردبیلی را بخوانید : https://zisaan.ir/fa/news/3408

سایر اخبار
نظرات بینندگان
Turkiye
person
ناشناس
cm_time
۲۰:۱۳ - ۱۴۰۲/۱۰/۲۲
cm
تهیه املت اردبیلی البته هنوزم توی اردبیل مرسومه. درسته که کمتر مرسومه اما تو روستاها میپزن هنوز. اردبیل کلی غذای خوب دیگه ام داره اونا رو هم معرفی کنین
ارسال نظرات
غیر قابل انتشار: ۰ | در انتظار بررسی: ۰ | انتشار یافته: ۱